Roundup 360 Plus
Glifosaty
Jak działa glifosat Roundup 360 Plus? Roundup 360 Plus działa poprzez hamowanie enzymu syntazy EPSPS, kluczowego dla biosyntezy białek w...
Soja jest bardzo dobrym płodozmianem, najlepiej siać ją po zbożach, lub kukurydzy. Przy siewie po kukurydzy trzeba sprawdzić szkodliwość zastosowanych herbicydów na soję. Soja pozostawia bardzo dobre stanowisko o znakomitej strukturze gleby dla zbóż ozimych - szczególnie pszenicy. Soja jest cennym źródłem białka (do 45%) i tłuszczu (do 22%), szeroko wykorzystywana w produkcji pasz dla zwierząt. Kluczowy dla uzyskania wysokiej jakości plonów jest wybór nasion o sprawdzonych właściwościach odmianowych, które zapewniają optymalną wartość pokarmową.
Aktywne filtry
Późna i bardzo późna
Jakie są zalety odmiany soi Aurelina C1? Wysoki potencjał plonowania: Soja Aurelina C1 gwarantuje ponadprzeciętny plon zarówno pod względem ilości...
Bardzo wczesna i wczesna
Jakie są zalety odmiany soi Adessa? Adessa to wczesna odmiana soi z wysokim potencjałem plonowania. Zaliczana jest do 2-3 grupy wczesności....
Bardzo wczesna i wczesna
Zalety odmiany soi Abelina Abelina to jedna z wczesnych odmian soi, która wyróżnia się wyjątkowo wysokim i stabilnym plonowaniem. Jest zalecana do...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakie są zalety odmiany soi Acassa?Wczesna dojrzałość – Soja Acassa cechuje się wczesnym do średniowczesnym terminem dojrzewania, dzięki czemu...
Nasiona
Najważniejsze zalety szczepionki bakteryjnej TURBOSOY® Wysokie stężenie bakteriiKażdy mililitr preparatu zawiera min. 20 miliardów aktywnych...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakie są zalety odmiany soi Nessie PZO?Wysoki potencjał plonowania- W badaniach PDO COBORU 2020 Nessie PZO osiągnęła 110% wzorca (wzorzec:...
Późna i bardzo późna
Kluczowe zalety odmiany soi ES Comandor Bardzo wysoki potencjał plonowania: W latach 2017–2020 soja ES Comandor notowała wyniki od 106% do 112%...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakie są zalety odmiany soi Acardia? Rekordowy plonWedług badań COBORU, Soja Acardia uzyskała najwyższy plon spośród wszystkich testowanych...
Preparaty mikrobiologiczne
Nitraza do soi, żywe bakterie brodawkowe Nitraza Soja to nowoczesny preparat biologiczny, stworzony z myślą o rolnikach pragnących zwiększyć...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakię są kluczowe zalety odmiany soi Sirelia? Wysokie i stabilne plonowanie: Potencjał plonu potwierdzony w badaniach COBORU w latach 2020–2022....
Średnio wczesna i średnio późna
Kluczowe zalety odmiany soi Pamela Wysoki potencjał plonowania: Soja Pamela C1 osiąga imponujące wyniki, zapewniając duży plon nasion oraz dość...
Średnio wczesna i średnio późna
Jakie są zalety odmiany soi Amiata? Odmiana soi Amiata jest przydatna do uprawy na terenie całego kraju. Jej strąki są odporne na pękanie, co...
Średnio wczesna i średnio późna
Kluczowe zalety odmiany soi AchilleaWysoki potencjał plonowania: Soja Achillea wyróżnia się ponadprzeciętną wydajnością, zapewniając rolnikom...
Bardzo wczesna i wczesna
Jakie są zalety odmiany soi Abaca? Odmiana soi do siewu Abaca wyróżnia się rekordowym plonowaniem połączonym z wysokim wczesnym wigorem. Ma wysoką...
Uprawa soi w Europie z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Jeśli porównamy powierzchnię jej uprawy w Polsce w latach 2021-2022, to zwiększyła się ona o ponad 50%. Skąd tak szybko rosnąca popularność tego ciepłolubnego gatunku? Jakie są kryteria doboru odmian soi?
Decydując się na siew soi, szczególną uwagę należy zwrócić na dobór odpowiednich odmian. Właściwie dobrane nasiona soi do siewu mają ogromny wpływ na osiągane wyniki produkcyjne. Kwalifikowany materiał siewny soi charakteryzuje się:
Wysiewając materiał siewny soi kwalifikowany, mamy pewność jakości wynikającej ze ścisłej selekcji plantacji nasiennych w celu zachowania 100% czystości odmianowej, a także bardzo dokładnego czyszczenia przez separator optyczny, który eliminuje nasiona chore i martwe oraz delikatnego otoczkowania nasion szczepionką bakteryjną, a często również zaprawiania zaprawą fungicydową.
Wysokie plonowanie soi wiąże się w wyborem odmian o pożądanych cechach. Najważniejszą cechą charakteryzującą odmiany soi jest ich wczesność. Według najnowszej klasyfikacji COBORU odmiany soi dzieli się na trzy grupy wczesności, natomiast w obiegu funkcjonuje równolegle podział w skali „zerowej”, który uwzględnia odmiany:
W związku z położeniem geograficznym Polski, wybór odmian soi jest mocno utrudniony w zależności od regionu Polski, ponieważ odmiana zbyt wczesna nie wykorzysta potencjału i plon będzie niższy, niż potencjalnie mógłby być. Zbyt późna odmiana nie zdąży z kolei dojrzeć i może pojawić się problem z jej zbiorem.
Z roku na rok odmiany soi w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Soja ma bardzo dużą wartość odżywczą zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi, a odpowiednio dobrana odmiana soi może skutkować znacznie większym plonem nasion. Decydując się na wysiew soi, należy właściwie wybrać stanowisko do uprawy. Soja potrzebuje gleb o uregulowanym pH, przepuszczalnych, które szybciej się ogrzewają, dzięki czemu nasiona soi do siewu szybciej skiełkują przy wystarczającej ilości wody.
Do dalszego rozwoju soja potrzebuje dość wysokich temperatur i umiarkowanej ilości wody, a według najnowszych badań dość dobrze radzi sobie z okresowymi suszami.
Soję warto umiejscowić w zmianowaniu po zbożach, ponieważ postawiają one stanowisko w miarę wolne od chwastów i średnio zasobne w azot. Należy dokładnie rozważyć stanowisko po kukurydzy, ponieważ niektóre herbicydy są bardzo szkodliwe dla soi – w szczególności oparte na związkach z grupy pochodnych pirydyn oraz z grupy trójketonów.
Soja jest rośliną z rodziny gatunków bobowatych grubonasiennych, potocznie nazywanych strączkowymi. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi asymilującymi wolny azot z powietrza szacuje się, że soja do siewu jest w stanie pozostawić po sobie mniej więcej 50–100 kg N/ha. Dodatkowo jako roślina strączkowa działa fitosanitarnie, przełamując uproszczony płodozmian zbożowo-rzepaczany często występujący w gospodarstwach rolnych. To wszystko wpływa na fakt, że uprawa soi stanowi bardzo dobry przedplon dla podstawowych roślin uprawnych, do których zalicza się rzepak i zboża.
Optymalny termin siewu soi w zależności od rejonu kraju. Zazwyczaj przypada między 20 kwietnia i 10 maja.
Obsada soi powinna być dopasowana zarówno do stanowiska, jak i do odmiany. Zalecana norma siewu wynosi 130–140 kg/ha, tak żeby w zależności od wczesności odmiany i rodzaju stanowiska zapewnić obsadę w przedziale 60–100 roślin/m2.
Siew soi należy przeprowadzać na głębokości 3–4 cm przy odpowiedniej wilgotności gleby. Zbyt głęboki siew może osłabić wschody.
Poziom plonowania soi w Polsce wynosi 2–4/ha. Jest to wystarczający plon, by uprawa była opłacalna. Oprócz korzyści wynikającej ze sprzedaży nasion, soja do siewu wzbogaca również stanowisko uprawy.
Cena soi do siewu jest uzależniona od producenta, dystrybutora, wielkości wybranego opakowania, ale także od indywidualnych cech odmiany. Dokładny koszt zakupu można sprawdzić na stronach poszczególnych odmian.