Dlaczego wapnujemy?
Dlaczego wapnujemy?
Ale po co zmieniać odczyn/ dlaczego jest on taki ważny?
Tzw. schodki Grzebisza pokazują to bardzo dosadnie… Odczyn gleby znajduje się na 2 miejscu (zaraz po wodzie) wśród głównych składowych budujących plon…, to podstawa do dalszej agrotechniki / i WYSOKICH PLONÓW – bez tego ani rusz…
Co to jest faktycznie ten odczyn (pH)?
To stosunek stężenia jonów wodorowych (H⁺) do stężenia jonów wodorotlenowych (OH⁻), wyrażony za pomocą skali pH. Przewaga jonów wodorowych (H⁺) w roztworze glebowym określa odczyn kwaśny, przewaga jonów wodorotlenowych (OH⁻) – odczyn zasadowy; równoważne ilości jonów wodorowych i wodorotlenowych – odczyn obojętny.
Na podstawie wartości pH wyróżnia się:
- gleby silnie kwaśne (pH < 4,5),
- gleby kwaśne (pH 4,5-5,5),
- gleby lekko kwaśne (pH 5,6-6,5),
- gleby obojętne (pH 6,6-7,2),
- gleby zasadowe (pH > 7,2)
Nam zależy na tym aby jonów wodorowych (H⁺ - kwaśnych) było jak najmniej. Najbardziej pożądany dla nas odczyn to : pH 6,20 - 6,50:
- w tym przedziale mamy najlepszą przyswajalność zarówno makro- jak i mikroelementów,
- w tym przedziale bardzo ładnie namnażają się tzw pożyteczne bakterie, uaktywniają procesy tlenowe,
- w tym przedziale mamy strukturę gruzełkowatą oraz uregulowane stosunki powietrzno-wodne,
- w tym przedziale nie mamy już do czynienia z toksycznym glinem , który ogranicza wzrost korzeni włośnikowych.
Jak można zmienić odczyn gleby?
Odczyn gleby można zmienić stosując wapno nawozowe (o tym w kolejnych e-mailach) – odpowiednio dobrane to kategorii agronomicznej gleby oraz jej zasobności w składniki mineralne.
Wpływ pH na ilość bakterii w glebie:
c.d.n.
Wszystkie komentarze