Dlaczego wapnujemy? Skąd 40% zakwaszenie gleb w Polsce?
Skąd 40% zakwaszenie gleb w Polsce?
Głównym czynnikiem ograniczającym produkcję roślinną jest zakwaszenie gleb. Skąd zatem 40 %-owe zakwaszenie gleb w Polsce? (mam tutaj na myśli odczyn: bardzo kwaśny i kwaśny gleb) Otóż większość gleb w Polsce powstała na kwaśnych , polodowcowych skałach osadowych, czyli gdy skała macierzysta jest kwaśna , gleba będzie kwaśna i tym samym roztwór glebowy również.
Naturalne procesy jak opady atmosferyczne czy wietrzenie minerałów krzemianowych nie stanowią aż takiego zagrożenia dla gleby. Problemy z dużym zakwaszeniem pojawiają się przede wszystkim na skutek działalności człowieka (zanieczyszczenia gazowe , kwaśne deszcze, intensyfikacja rolnictwa).
Jakie są źródła zakwaszenia gleb?
Ile kg CaO ubywa z gleby w skali roku i na jakie potrzeby?
Jaki jest wpływ poszczególnych nawozów na pH gleby?
O co chodzi z toksycznym glinem w glebie?
Toksyczny glin (Al3+)
- uruchamia się przy niskim pH < 5,8 a przy 4,7 gwałtownie wzrasta
- jest antagonistą kationów Mg i Ca ograniczając ich pobieranie
- zastępuje kationy Mg i Ca w strukturach molekularnych (np. w błonie cytoplazmatycznej)
- zakłóca wzrost korzeni włośnikowych (czapeczka korzeniowa)
- redukowany jest poprzez grupy OH- do Al(OH)3
Poniżej (na zdjęciu) obrazowo pokazany wpływ toksycznego glinu na rozwój systemu korzeniowego.
Wszystkie komentarze